Laminatgulv – Tips og kjøpeguide

Gulv laminat hb min

Gulv laminat 300t minLaminatgulv er det dominerende gulvet i norske hjem. Skal du velge laminat eller parkett. Parkett har alltid vært det flotteste alternativet, men det har skjedd en betydelig utvikling i kvalitet og design og dagens laminatgulv, fra kjente produsenter av kvalitetsprodukter vel og merke, har både lang levetid og ser flotte ut. Laminatgulv av den rette typen har en svært høy kvalitet og slitestyrke. I tillegg har utvalget av farger, mønster og overflater blitt stort slik at du har mye å velge i. En annen viktig grunn til at mange velger laminatgulv er at de er så enkle å montere (klikkprinsippet).

Undertegnede er selv ingen stor håndverker, men etter å ha lagt laminatgulv i egen bolig steg selvtilliten innen det praktiske betraktelig, det var veldig enkelt og ble utrolig flott.

Det store forskjeller på kvalitet og pris. Forskjellene i kvalitet handler som regel om slitestyrke, hvor kraftig og stødig skjøtene er og hvor mye lyd laminatet gir fra seg. De fleste laminatgulv legges med et «klikksystem», da er det viktig at skjøtene er presis og kraftig. Når du går på gulvet med sko vil du høre stor forskjell på et laminatgulv i høy kvalitet sammenlignet med billigere varianter. Kvalitetslaminat er stille, lavere kvaliteter gir ofte skarp gjenklang.

Hvordan er laminatgulv bygd opp?

Veldig enkelt. Laminatgulv er laget i tre hoveddeler. Den massive hoveddelen er som regel laget i komprimert trefiber, HDF. Oppå denne platen legges et bilde av i utgangspunktet hva som helst, men det dreier seg stort sett om fotografi av tresorter i ulike farge- og mønstervarianter. Produksjonen har ingenting med naturlige produkt å gjøre, derfor er også utvalget så omfattende.

Det øverste laget er et kunststoff som er klart og gjennomsiktig og med slitestyrke i forhold til den kvaliteten du velger.

Struktur i gulvet

Gulv laminat 300 min

Velger du klikk – laminat slipper du det tidkrevende arbeidet med å lime.

Stadig mer avansert produksjonsteknologi har gjort det mulig å lage en struktur i laminatgulvets overflate som framstår som veldig ekte. Strukturen er en fantastisk kopi av den du finner i ekte materialer, enten det er tre eller sten.

Hvorfor velge laminatgulv?

Hovedargumentene for å velge laminatgulv er gunstig pris, enkel montering, stor slitestyrke og fantastisk utvalg av farger og design. I tillegg krever det ikke vedlikehold og er lett å holde rent.

Hvordan legger du laminatgulv?

Dette er som nevnt tidligere veldig enkelt. Du bør absolutt velge såkalt klikk-laminat. Du legger en plate i vinkel mot en annen, presser og dra den litt ned, og vips er platene festet 100% tett og presist. Du slipper å søle med lim, og skulle det bli behov kan du plukke fra hverandre gulvet og legge det et annet sted.

Laminatplatene legges oppå et støydempende materiale, som regel tynn skumplast eller ullpapp. Dette er viktig for å redusere støyen i rommet.

Ikke bruk laminatgulv i våtrom

Laminatplatene tåler ikke vann, det vil si overflaten kan du søle noen dråper på, men trenger vannet ned mellom sprekkene eller kommer inn under eller på sidene vil trefiberet (underdelen) trekke til seg vann og gulvet er ødelagt. Det forskjell på laminatkvalitetene i hvilken grad de tåler vann. Du skal derfor ikke legge laminatgulv i våtrom. Vær også rask med å tørke opp om du søler, så er du på den sikre siden.

SB

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *