Hva er egentlig et smarthus?
Stadig oftere hører vi snakk om smarthus. Hva dreier det seg egentlig om? Kort forklart er dette hus med teknologi som har ulike funksjoner for å hjelpe oss å spare energi, gi oss bedre sikkerhet og bidra til økt komfort og trivsel.
Funksjonene er basert på ny og avansert teknologi og er av såkalt intelligent type, det vil si digital teknologi som registrerer og bearbeider informasjon og deretter aktiverer og styrer ulike handlinger og prosesser mer eller mindre automatisk i forhold til hvilke prioriteringer vi ønsker. Vi kan si at teknologien lærer og skjønner hva den skal gjøre uten at vi må blande oss inn.
Styr huset med mobilen
Et smarthus-system er koblet opp mot mobiltelefonen gjennom apper. Du kan dermed overvåke huset og styre det hele veldig enkelt uansett hvor du er.
Hvilke funksjoner og fordeler snakker vi om?
Kontroll på varmen
Du kan programmere hvor varmt det skal være i huset til enhver tid. Temperaturen kan for eksempel senkes i mange rom på natten eller når ingen er i huset. Det holder at badet er varmt når du står opp. Dette styrer du også fra mobilen, veldig nyttig om du er på vei hjem fra hytta og kan justere varmen slik at temperaturen er riktig når du kommer hjem, for eksempel forhåndsvarme badstuen.
Dette kan gi et betydelig redusert strømforbruk, ikke minst med de nye strømmålerne hvor strømprisen vil variere til ulike tider på døgnet. Da kan du programmere strømkrevende oppgaver som lading av e-bil til tidspunkt hvor strømprisen er lavere.
Optimalisering av inneklimaet
En komplett smarthus-løsning kobler alle funksjonene sammen slik at de i praksis kommuniserer med hverandre. Det betyr for eksempel at varmeovnene slås av i rom der vinduene er åpne eller ventilasjonssystemet jobber med utlufting. Solskjermen aktiveres når det er noen hjemme og solen skinner, eller varmekablene slås på for eksempel en halvtime før badet skal tas i bruk.
Sensorer plassert i de ulike rom vet når det er noen hjemme.
Bedre sikkerhet med avansert alarmsystem
En naturlig del av et smarthus er alarmsystemet. Det første du tenker på med alarm er sannsynligvis brann og innbrudd. Men alarm har blitt mye mer enn det. Ved hjelp av små avanserte sensorer kan du i praksis overvåke hva som helst. Står kjøleskap eller fryser åpen, er et vindu åpent eller er det for varmt i vinskapet?
Systemet kan også programmeres slik at andre får et varsel ved hendelser, for eksempel innbrudd eller brann. Bor du litt utenfor allfarvei kan det ta litt tid før et vaktselskap eller nødetater er på plass. Får naboen varsel er det større sannsynlighet for at både liv og verdier kan reddes.
Mulighetene er nærmest ubegrenset og tar du en titt på nettsidene til leverandører av slike systemer er det lett å bli imponert.
Full kontroll på lyssettingen
På samme måte som med varmen kan lysene programmeres og styres. Du kan for eksempel velge ulike modus i forhold til aktivitetene i huset. Når middagen er ferdig og TV kroken skal inntas kan du ved et klikk endre dempe belysningen på alle lampene, du slipper å gå rundt og slå på eller av hver enkelt lyskilde.
Lysene kan også kobles opp mot alarmsystemet slik at de blinker når alarmen går. Det betyr ekstra sikkerhet og litt vanskeligere arbeidsforhold for innbruddstyven.
Smarthusteknologien er noe vi alle kommer til å få befatning med etter hvert. Hvor avanserte løsninger vi velger blir opp til oss. Systemene er også veldig brukervennlige og lette å betjene.
SB