Komplett guide til nytt gulv

Gulv540 min

Gulv300 minDette er en guide og sjekkliste laget for deg som skal investere i nytt gulv. Vi ser på generelle forhold rundt gulv, hvilken bruk og hvor mye belastning gulvet skal tåle, blir det utsatt for vann og fuktighet eller søl fra mat og drikke på et kjøkken? Andre viktige forhold er hvor mye støy gulvet kan lage og hvordan design gulvet skal ha, utvalget er stort. Gulvvarme er også et tema, spesielt når det gjelder badet.

Tilslutt ser vi nærmere på hovedtypene gulv, laminat, parkett, heltre, flis og vinyl. Hvilke bruksområder, styrker og svakheter har de ulike gulvtypene og hva skal du velge.

Denne guiden gir deg kunnskap om:

  • Det viktigste når du skal velge og vurdere et gulv
  • Laminatgulv
  • Parkettgulv
  • Heltregulv
  • Vinylgulv
  • Gulv i flis

Hvilken bruk skal gulvet utsettes for?

Det er stor forskjell på slitestyrken på gulv, både mellom de ulike gulvtypene og ulike varianter av den enkelte type. Det er stor forskjell på om gulvet skal være i en gang med stor «trafikk» eller på et soverom. Utsettes gulvet for svært stor slitasje bør du velge høytrykkslaminat eller vinylgulv. Husk at det finnes mange typer laminat, ikke alle tåler like stor slitasje og belastning. Moderne vinylgulv tåler høy belastning og har flott design og kan ikke sammenlignes med vinylgulvene vi husker fra 70 og 80 tallet som både luktet og så ille ut.

Gulv i mykere materialer som heltre og parkett kan fort få riper og tar lett skade i et inngangsparti hvor det dras inn mye sten, sand og fukt. Parkett og heltre egner seg best i deler av huset hvor belastningen er normal.

Du kan unngå den største belastningen ved å legge tepper på de mest utsatte områdene.

Hvem skal bruke gulvet?

Både små barn og større husdyr sliter ofte mye på et gulv. Heltregulv på et barnerom hvor det lekes vil garantert få mange merker. Velger du en rustikk stil trenger ikke små skader bety all verden. Et laminat gulv vil fungere bedre, det tåler mer og er lett og holde rent.

En hund som springer rundt vil også slite på gulvet.

Et kjøkkengulv skal tåle fuktighet og søl fra mat og drikke i tillegg til å være enkelt å holde rent. Her fungerer heltregulv ikke optimalt, det er utfordrende og holde rent og tar lettere skade av fuktighet og søl. Mange velger vinyl på kjøkkenet. Vinylgulv får du i flott design i moderne farger, også med flotte mønster. Laminat fungerer også utmerket på et kjøkken.

Hvor mye lyd er akseptabelt?

Gulv kan forårsake mye støy, hvem har ikke irritert seg over trinnlyd fra høyhælede sko på hardt laminat. Hvor mye lyd gulvet avgir bestemmes stort sett av hvor hardt gulvet er samt i hvilken grad det er brukt lyddempende underlag. Legger du parkett, heltre eller laminat må du legge en lyddempende duk som underlag (avhengig av gulvet), det gir mindre lyd og mer komfort. Dette er spesielt viktig om gulvet legges i en overetasje, det er utrolig hvor godt trinnlyd fra gulv sprer seg nedover til etasjene under.

Må gulvet tåle fukt?

Utsettes gulvet for fukt og vann må du velge et gulv i materiale som tåler dette. På bad og i rom hvor det vaskes og tørkes klær fungerer det best med fuktsikker vinyl og flis (ikke glem fuktsperre). For å bekjempe fukt er det smart med gulvarme i slike rom.

Gulvets design og utseende

Du har du et utrolig stort utvalg av design og produktvarianter for alle typer gulv. Hver produsent har sine egne unike modeller og det er viktig å ta seg god tid når du skal velge gulv. Gulvet betyr mye for opplevelsen av et rom, i tillegg er det en stor kostnad å kjøpe og mye arbeid med å legge et gulv, spesielt om du er avhengig av profesjonell hjelp. Både gulvets farge og design påvirker hvor stort et rom oppleves, dette er spesielt viktig for små rom. Et lyst gulv gjør rommet større.

Tenker du langsiktig og på at du en dag skal selge boligen bør du også velge gulv etter dette. Du skal selvfølgelig velge et gulv du liker, men hold deg innenfor det som også andre liker. Kanskje litt kjedelig måte å tenke på, men velger du et superoriginalt gulv som nesten bare du liker vil du blir straffet for dette når du skal selge boligen.

Gulvvarme på utvalgte rom

Ikke alle gulv egner seg for gulvvarme. Både heltre- og parkettgulv mister mye fuktighet når de utsettes for varme. De tørker og kan sprekke. Vinyl og flis egner seg best. Laminat går greit opp til cirka 27 grader. Det er stor forskjell på i hvilken grad de ulike materialene tåler varme, mange produsenter har også utviklet gulv som tåler ekstra varme, sjekk nærmere hva som tilbys.

Gulv i laminat

Laminat er det mest anvendte gulvet i Norge. Du har et stort utvalg av design, overflater og farger (det finnes for eksempel overflater som imiterer ulike typer heltre og stein). Klikklaminat (noe mange velger) kan du legge selv uten alt for mye kunnskap. I tillegg er laminat rimelig og det er som regel gode tilbud hos de ulike byggevarekjedene. Mange kjøper også laminat på internett. Velger du det siste bør du holde deg til kjente leverandører og produsenter.

Andre fordeler med laminat er stor slitestyrke og at det tåler det meste av slag og støt og passer både på barnerom og i gangen. Det finnes ulike hardheter og overflater, noen er mer slitesterke enn andre. Mange kjente produsenter har omfattende garanti på laminatproduktene.

En annen fordel er at laminatgulv tåler gulvvarme om temperaturen holdes under 27 grader. Parkett og heltregulv tørker ut med for høy gulvvarme.

En bakdel med laminat er at det ikke kan slipes.

Direktelaminat

Dette er den rimeligste type laminat og er mye tynnere enn høytrykkslaminat (se neste avsnitt). Direktelaminat består av tre lag, basisen er en solid trefiberplate, på denne ligger et lag med dekor (dekorfilm) og øverst et lag med melamin.

Direktelaminat er en tynnere variant laminat som består av en trefiberplate, dekorfilm og et slitesterkt lag melamin. Melamin er et syntetisk stoff som egner seg godt til å beskytte laminatet. Laminatgulvets utseende bestemmes av dekorfilmen som finnes i utallige varianter. Imitasjon av ulike tresorter er det vanligste.

Høytrykkslaminat

Dette er laget på en mer robust måte med flere lag som er presset sammen under høyt trykk. Lagene består av trefiber og dekorfilm. I tillegg er det vanlig å legge inn plastikk noe som gjør høytrykkslaminat mer motstandsdyktig mot fukt (dette varierer fra produkt til produkt). Overflaten er også sterkere enn på direktelaminat.

Flere staver i laminatet

Når du skal velge laminat blir du fort kjent med hvor mange staver et laminat har. Dette er ganske enkelt antall bord som ligger ved siden av hverandre i hver laminatplate. Det vanlige er 1,2,eller 3 staver. Stavene brukes til å gi gulvet unik design. Stavene i en laminatplate kan for eksempel ha ulik farge eller er satt sammen i et mønster. Du vil fort finne ut at utvalget av design er stort.

Laminat er lett å legge

Undertegnede er ingen stor håndverker men å legge laminat av «klikk» typen gikk veldig greit og med godt resultat. Først legges et underlag av en slags duk som både reduserer støyen fra gulvet samtidig som gulvet blir litt mykere å gå på. Hvordan underlag du skal legge avhenger av gulvet. Det kan være behov for betongsperre. Selv la jeg laminatgulvet på gammel vinyl, det gikk veldig bra.

Klikksystemet fester og låser platene sammen og gulvet blir stødig og stabilt.

Parkettgulv

Parkett regnes for å være et finere og varmere gulv enn laminat. Parkettgulv leveres også i plater som monteres/klikkes sammen, men oppbyggingen er en annen. Basisen er en enkel tresort (heltre) som legges i flere lag. Øverst legges et lag med den typen tre og i den utførelsen du vil ha på gulvet. Dette er gjerne en finere type tre.

Parkettplatene er bygget av bord (staver) som ligger inntil hverandre (1-3 på samme måte som med laminat). Utvalget av ulike typer parkett er stort og mange produsenter har utviklet egen design.

Hvilke er fordelene med parkett?

Bruk av heltre gir en unik følelse av ekthet. Gulvet blir lunere og mykere og gir en varmere atmosfære. Parkett gir også mindre lyd. Ekte tre er mer naturlig enn laminat med mer ulikhet og usymetri i treet. Du kan også slipe parkett flere ganger.

Enkelt å legge med klikksystem

På samme måte som laminat finnes det parkett som monteres med et klikksystem. Dette er noe de fleste kan gjøre uten problemer. En bakdel med parkett har alltid vært at bordene måtte festes med lim, noe som var en utfordring mange ønsket å unngå. Med klikksystemet har det hele blitt enklere.

Parkett leveres i ulike tykkelser

Du kan få parkett i tykkelser på mellom 7 og ca 23 mm. Tykkelsen bestemmer blant annet hvor mange ganger gulvet kan slipes, jo tykkere parketten er desto flere ganger kan det slipes (det forsvinner jo litt tykkelse hver gang du sliper). De tynneste variantene kan ikke slipes.

Den vanligste tykkelsen er ca. 15 mm, denne kan slipes 4 til 6 ganger.

Parkett kommer i ulike tykkelser, og med ulike egenskaper. Et parkettgulv med flere sjikt er tykkere og kan slipes flere ganger enn et gulv med få sjikt. Fordelen med en tynnere parkett er at det kan legges på et eksisterende gulv.

Den største bakdelen med parkett er at gulvet lettere blir skadet ved slag og støt. Treet kan fort få merker om et barn for eksempel kaster en tung spiss leke i metall på gulvet.

En annen bakdel er risikoen for at gulvet tørker om du har gulvvarme. Dette må du avklare med den du kjøper parketten av for å unngå problemer.

Gulv i heltre

Dette er det mest ekte og naturlige gulvet. Gulvbordene er en enkel planke som vanligvis er behandlet med olje eller lakk (ubehandlet gulv trekker til seg skitt). Både olje og lakk får fram karakteren i treet på ulike måter i tillegg til å gi god beskyttelse, her er det mange muligheter. Du kan også male gulvet, da trenger du ikke å velge de dyreste treslagene.

Heltre gulv egner seg blant annet godt om du ønsker en rustikk stil. Tre er et levende materiale og varierende mengde fuktighet i rommet vil påvirke gulvet som vil trekke seg sammen eller ekspandere, alt ettersom. Dette må du ta høyde for når du legger gulvet (blant annet med bruk av fuge som ekspanderer).

Gulv i heltre kan også slipes mange ganger, avhengig av tykkelse og hvor mye du sliper.

Hvilken tresort skal du velge?

Det er store forskjeller på de ulike tresortene og ulike egenskaper er viktige å vurdere opp mot bruk og belastning. Gran og furu er for eksempel myke tresorter som ikke tåler like mye som for eksempel eik som er en veldig tett og hard tresort.

Furu

Populær bestselger. Gunstig pris. Gir varm følelse til rommet og er et komfortabelt og «stille» gulv. Ikke like slitesterkt som for eksempel eik. Kan få et gulskjær om du ikke behandler gulvet med jevne mellomrom. For å øke slitestyrken finnes det varianter hvor overflaten er børstet.

Douglasgran

Leveres i store størrelser (brede bord). Høyere pris enn furu. De brede bordene gir en veldig flott og ekte naturlig stil (det kan være en utfordring å legge så brede bord). Gir en varm og komfortabel følelse. Ligner på furu når det gjelder slitestyrke, men koster dobbelt så mye.

Eik

Populær bestselger. Koster mer enn furu. Veldig hardt og slitesterkt og tåler vann (vikingene bygde båtene i eik). Oppleves litt kjøligere enn furu. Hardheten forårsaker lyd.

Ask

Lys, trivelig og slitesterk tresort.

Vinylgulv

Vinyl er laget av PVC plast og har unike egenskaper. De største fordelene er at det tåler vann, er slitesterkt, er veldig enkelt å holde rent og isolerer mot trekk fra gulvet. Utvalget av farger, mønster og ulike overflater er bortimot «ubegrenset». Vinylgulv leveres både som fliser i ulike størrelser og som rull for enkelt å dekke større flater. Egenskapene kan variere og avklar dette med den du kjøper av.

Gulv i flis

Det finnes to typer flis, naturstein og keramisk. Utvalget av begge typene er stort, spesielt for keramiske. Eksempel på varianter er vegg- og gulvfliser, kjøkkenflis, porcellanato, mosaikkfliser.

Flis er foretrukket på rom med mye fuktighet (bad, vaskerom og våtrom generelt). For gulvflis på bad bør du velge sklisikre typer. Det egner seg også meget godt som kjøkkengulv og i inngangspartier. Det vil si steder hvor gulvet blir eksponert for mye fukt og søl. Blant annet porcellanato egner seg meget godt.

Bakdelen med flis er at det er komplisert å legge på egen hånd. Lovverket krever også autorisasjon om flisene skal legges på bad og våtrom (dette er mer komplisert enn som så). Du må derfor ta kostnaden med å få profesjonelle til å legge flisene.

Flis kan du også legge utendørs, men husk å velge frostsikre kvaliteter.

Husk også at det er forskjell på gulflis og veggflis. Gulvfliser er tykkere og tåler mer. Disse kan også legges på veggen. Men veggfliser (som er tynne) kan ikke brukes på gulv!

Skal du legge gulvet selv?

Velger du laminat eller parkett med klikkprinsippet er det ingen stor sak å legge gulvet selv, men det er greit å være to. Den største del av jobben blir å kappe bordene i riktig lengde slik at det blir riktig avstand mot veggen. Gulvet skal ha litt plass å ekspandere på.

Pass også på at du legger det riktige underlaget under gulvet. Hva som er riktig avhenger av hvordan gulv du har. Er du heldig kan det nye gulvet legges oppå det gamle.

SB

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *