Skifte vinduer? Hvilke typer har du å velge i?

Vindu valgtyper hb min

Vindu valgtyper 300t minUtvalget av ulike typer vinduer er stort og du skal holde tungen rett i munnen når du skal gjøre de rette valgene. Både kvalitet, design og funksjon må vurderes. I tillegg kommer praktiske ting som vedlikehold og hvor lette de er å vaske. Prisen blir også fort et tema, ikke minst sett opp mot den forventede livslengden på de ulike vindusmodellene.

Hvilket materiale skal du velge?

Aluminiumsvinduer varer lenge

Aluminium er et populært materiale for vinduer. Karmer og profiler er lette å produsere i aluminium, noe som betyr lave produksjonskostnader selv om aluminium ikke er et rimelig materiale. Fordelene er mange. Aluminiumsvinduer har svært lang levetid, egner seg veldig godt for moderne boliger og gir et flott og ryddig inntrykk.

Vinduer i tre

Vindu valgtyper 300 min

Vindu i tre, aluminium eller plast (pvc)?

Er huset i tre er det også naturlig at vinduene er i tre. Dette er den store norske byggetradisjonen og vinduer i tre er populære. Fordelen med tre er den gode og varme følelsen det formidler. Med tre blir det god stemning. Bakdelen med å bruke vinduer i tre er behovet for vedlikehold. Rundt vinduene er det ofte fukt og kondens på grunn av temperaturforskjellene inne og ute, dette er en utfordring for treverket. Du må derfor belage deg på å vedlikeholde trevinduer. Moderne modeller har et godt beskyttet treverk og en lang levetid. Allikevel blir det litt puss og stell med olje eller maling innimellom.

Kombinasjonen tre og aluminium

Dette er en populær og for mange den beste løsningen. Her drar du nytte av begge materialenes egenskaper. Innsiden av vinduet er i tre, det gir den gode følelsen. Utsiden er i aluminium, det gir lett vedllikehold og «evig liv» til vinduet.

Plastvinduer – PVC

Dette er det rimeligste alternativet. PVC (Polyvinylklorid) er kraftig plast som varer lenge og har gode egenskaper for bruk i vinduer. De tåler fukt meget bra og gjør ikke noe krav på vedlikehold. Enkelt og greit. Bakdelen er selvfølgelig at plast ikke er det foretrukne materialet i interiørsammenheng, det blir litt simpelt og «kjedelig». Her avgjør igjen hvilken bolig det er snakk om. Moderne boliger åpner for bruk av nye utradisjonelle byggevarer og vinduer i plast er et eksempel.

Hvordan skal vinduet åpnes ?

Her er det flere muligheter:

Toppsving vindu

Åpnes på toppen og skyves utover. Fullfører du bevegelsen blir vinduet snudd 100% slik at du har hele utsiden inne. Utvendig vask blir veldig enkelt. Det samme gjør luftingen, vinduet skyves utover og er aldri i veien.

Sidesving vindu

Disse fungerer på samme måten som toppsvingvinduet, det vil si det skyves ut, men på siden. Samme fordeler som toppsvingvindu i forhold til lufting og rengjøring.

Sving utover

Disse er festet på siden og går utover. Fordelen med at vinduet ikke kommer inn i rommet er at du slipper å fjerne alt som eventuelt står foran vinduet. Bakdelen er at det er upraktisk å vaske vinduet på utsiden om det ikke dreier seg om første etasje eller en balkong.

Sving innover

Enkel rengjøring på utsiden, men du må fjerne alt du har foran vinduet før du åpner det helt.

Det finnes også vinduer som ikke kan åpnes. Dette er en rimelig løsning. Slike vinduer finner du ofte på stuen i eneboliger fra 60- og 70 tallet. Du er avhengig av andre vinduer for å lufte, i tillegg må da ha adkomst på utsiden for vindusvask.

Kjente merker på det norske markedet er H-Vinduet, Nordan, Uldal og Rørosvinduet.

SB

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *