Maling – Hvilke typer har du å velge i?

Maling typer hb min

Maling Typer 300T minOljemaling, vanlig eller vannbasert, akrylmaling, lateksmaling, lut, lakk og grunning. Det finnes mange typer maling og det gjelder å finne den typen som egner seg best til det du skal bruke den til, det er stor forskjell på gulvmaling og maling til møbler. Feil maling kan få store konsekvenser, bruk derfor litt tid neste gang du skal velge malingstype.

Her er en kort gjennomgang av de viktigste malingstypene.

Vannbasert akrylmaling – lateks

Dette er blitt den vanligste typen innendørsmaling i Norge. Fordelene sammenlignet med oljemaling er mange. For det første slipper du sterk lukt, lateks/akrylmaling lukter som regel svært lite, også rett etter du har malt. Det er veldig å gjøre rent utstyret, du bare skyller det i varmt/lunkent vann. Tørkingen går fort, (litt for fort mener enkelte) og du kan male neste strøk etter få timer, detter varierer fra type til type. Vannbasert akrylmaling er veldig enkel å jobbe med.

Vannbasert lateksmaling finnes både som akryl og som PVA (polyvinylacetat). Hvilken av de to du skal velge avhenger av hva du skal male, sjekk dette der du kjøper maling.

Oljemaling

Det finnes to typer oljemaling. All oljemaling har, som navnet tilsier, olje som basis. Forskjellen ligger i løsemiddelet. Den tradisjonelle oljemalingen har whitesprit som løsemiddel, den nye og mer miljøvennlige typen har vann som løsemiddel.

Maling Typer 300 min

Maling får du takket være avansert fargekoding og framstilling i akkurat den fargen du ønsker, men vær sikker på at du velger rett malingstype.

Oljemaling er sterkere enn lateksmaling. Den fester bedre og tåler ekstra mye slitasje. Bakdelen med den tradisjonelle oljemalingen er bruken av skadelige løsemidler. Disse sprer seg i luften og er helseskadelige i tillegg til å være skadelige for miljøet. Det både er og har vært mye negativ fokus på denne type maling.

Vannbasert oljemaling

Dette er en stadig mer populær variant av oljemalingen, og det er med god grunn. For det første har den de fleste av egenskapene til den tradisjonelle oljemalingen i forhold til styrke osv. I tillegg lukter den betydelig mindre, den avgir ikke skadelige stoffer og er mer miljøvennlig.
Du slipper også masse jobb og søl med rengjøring malingsutstyret. Du bruker ikke whitesprit, du skyller alt under springen, enkelt og greit.

Maling for grunning

Skal malingen feste skikkelig må du, avhengig av underlaget, bruke grunning. Fliser og glatte/harde flater er typiske eksempler hvor vanlig maling ikke får et godt feste.
Det finnes flere typer grunning, hvilken du skal velge avhenger av underlaget. Det finnes grunning spesiallaget for bruk på tre, flis og glatte flater (heftgrunning), for tapet osv.
Skal du male i våtrom er det smart å legge på grunning først for å beskytte mot inntrenging av vann og fukt i underlaget. Det finnes egne grunninger for dette formålet.

Vi anbefaler at du spør fagfolk der du kjøper malingen angående valg og påføring av grunning, så får du et resultat som varer.

Beis

Ønsker du en effekt hvor du ser strukturen i treet velger du beis. Beis er gjennomsiktig og du bestemmer selv hvor mange lag du beiser i forhold hvilken effekt du ønsker. Det finnes mange typer beis, både innendørs og utendørs, for vegg og møbler, for eksempel. Du kan velge mellom olje- eller vannbaserte. De oljebaserte beistypene (for eksempel oljedekkbeis) er, som med maling, de sterkeste og har ikke behov for et beskyttende lag. Vannbasert beis bør påføres et lag med lakk.

For en ekstra effekt finnes lasur. Dette er en type maling som er kraftig fortynnet og som gir en stripete (lasert) effekt.

Lakk

Lakk påføres for å beskytte. Den er hard, tåler slitasje og reduserer gulningen av utsatte underlag. Du har mange typer lakk og mange farger å velge i.

Kort oppsummert. det finnes mange typer maling, også for veldig spesielle underlag og effekter. Bruk noen minutter i maleforretningen til å gjøre det kjent med mulighetene.

SB

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *