Planer om å bygge garasje? Her er det viktigste.

Garasje valg hb min

Garasje valg 300t minSelv om en garasje i utgangspunktet er en enkel bygning med et enkelt formål kan det å bygge en moderne garasje som tilfredsstiller lover og forskrifter bli litt av en affære. Garasjer har som regel flere funksjoner enn det å lagre en bil. Arkitekturen skal passe med hus og miljø for øvrig. Du har mange valgmuligheter både når det gjelder størrelser, materialvalg og innredning. I tillegg kommer teknisk utstyr, også garasjer er blitt «smarte».

Du kan bygge garasje selv, eller anskaffe en ferdiggarasje. Garasjer leveres også som byggesett.

Varm eller kald garasje?

Her er det fordeler og bakdeler med begge løsningene. En kald garasje, eller carport, gir god lufting og det tilføres frisk luft kontinuerlig. Denne luften kan være fuktig på våte dager, men totalt sett er dette et godt klima for bilen. Du unngår kondens, kjører du en våt bil inn i en varm garasje vil det oppstå fukt i hulrom om du ikke sørger for god lufting.

Dette problemet er størst om garasjen brukes daglig og dermed tilføres fukt. Skal derimot garasjen brukes til å oppbevare en bil som brukes sjelden, for eksempel en veteranbil, er det uten tvil fordelaktig med en oppvarmet garasje. Unngår du å dra inn fuktighet blir dette et gunstig oppbevaringsklima.

Skal du også bruke garasjen til andre gjøremål, mekke og skru litt eller oppholde deg der, er selvfølgelig den beste løsningen en oppvarmet garasje.

Hvor stor skal garasjen være?

Garasje valg 300 min

Garasjen kan innredes for alle behov og interesser. Godt utstyrt verkstedbenk er èn mulighet.

Når du først skal sette opp en garasje er det smart å vurdere muligheten for at garasjen også kan dekke andre behov. Et rom for oppbevaring av skiutstyr, sykler, gressklipper er praktisk. Ekstra plass til en verktøybenk, skismørebenk eller lignende kommer godt med om du er av den praktiske typen.

Enkel eller dobbel garasje? Noen bygger i skråtak med hems for oppbevaring eller kanskje tv stue for ungdommen? (husk krav til rømningsveier). Mulighetene er mange, ta deg tid sammen familien til å vurdere hva dere trenger og har lyst på.

Hvor skal garasjen stå?

Plasseringen bestemmes av en miks av tomtens utforming, avstand til bygninger og naboer og hva som er mest hensiktsmessig. Kommunene har kjøreregler når det gjelder bygging av garasjer og du bør ta en telefon til byggesaksavdelingen for å avklare hva du har å forholde deg til i forhold til byggetillatelse osv.

Hvilken design og arkitektur?

Garasjen skal ha samme stil som huset. Ligger garasjen langt fra huset har du litt større spillerom, men uansett bør du tenke helhet. Selv om du selv kanskje ikke er så nøye på det skal du mest sannsynlig selge huset en dag og skal du få maksimalt igjen for det bør ting se skikkelig ut. Det lønner seg også å investere i en solid og pålitelig garasjedør.

Krav til avløp

Her skal du være litt oppmerksom. Det kan foreligge krav om rensing av avløpsvannet. Dette varierer fra kommune til kommune. Bakgrunnen er at olje og kjemikalier fra vask og vedlikehold av biler og maskiner forurenser avløpsvannet, noe som igjen kan skape problemer i forhold til offentlige vannrenseanlegg. Pass på at du velger en garasjegulv som er lett å rengjøre.

Kjente produsenter av kvalitetsgarasjer er Igland og Grimstad («Grimstadgarasjen»).

SB

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *