Terrassegulv – Tips og kjøpeguide

Planer om å bygge terrasse, platting eller verandagulv? Du har mye å velge i. Siden det er snakk om utendørs bruk blir det fort et spørsmål om hvordan du skal beskytte et terrassegulv slik at treplankene holder seg pene og varer lenge.
Det meste av terrassegulv er impregnert treverk. Det finnes mange type impregnering og vi ser nærmere på en del av det som tilbys. Enkelte velger også å kjøpe ubehandlet trevirke for å behandle dette selv. Mulighetene er mange, det blir opp til deg hvor mye tid og penger du vil legge ned i det.
Tradisjonell trykkimpregnering
Dette er plankene i grønnskjær som du ser overalt og uten tvil det mest brukte materialet i terrassegulv i Norge. Trykkimpregnering er en meget effektiv måte å beskytte trevirke på. Et problem har vært innholdet av miljøgifter som krom og kobber. Ruskete vær, regn og snø gjør at den ytterste delen av impregnering sakte med sikkert går av og spres i naturen. Krom og arsen er giftige stoffer vi ikke ønsker i naturen. Innholdet av miljøgifter i planker som er trykkimpregnert er lavere nå enn før, men miljøproblematikken er fortsatt ett tema.
En mulighet er å legge på beis eller olje og vedlikeholde terrassebordene med jevne mellomrom. Da låses impregneringen i planken, planken varer lenger og du sparer miljøet.
Innholdet av miljøgifter er også grunnen til at impregnert tre skal kastes på gjenbruksstasjoner, ikke i naturen.
Impregnering med olje

Terrassebord finnes i mange varianter og prisklasser.
Olje tetter treet og egner seg godt som impregnering. Det finnes flere metoder for oljeimpregnering. En er å først varmebehandle trevirket og etterpå koke det i olje (det vanlige er å bruke linolje). En annen er å trykkimpregnere først og deretter koke i olje. Denne prosessen gjør treet sterk og tett. Dette regnes også for å være en miljøvennlig løsning. Bakdelen er en høyere pris enn vanlig trykkimpregnerte planker, faktisk over dobbel pris.
Termobehandling
Dette er en metode som gir et stekt tre som tåler mye. Dette er også en veldig miljøvennlig måte å behandle trevirke på. Metoden er enkel. Treplankene varmes opp til mellom 200 og 250 grader. I tillegg strupes tilgangen på oksygen. Dette låser fibrene og gjør treet solid og motstandsdyktig mot ytre påvirkning. Treplanker med denne behandlingen kjenner du igjen ved at de blir grå etter en tid. Denne prosessen kan gjennomføres på de fleste tresorter. Prisen ligger en del over trykkimpregnerte terrassebord.
Blandingsmateriale – kompositt
Et annet alternativ er terrassebord laget av tre og plast. Dette kalles kompositt. Her er både slitestyrke og stabilt utseende i toppklassen. Grunnen til at dette ikke er en mye solgt løsning er en høy pris sammenlignet med andre alternativ. Bransjen forventer at bruken av kompositt som terrassebord vil øke fremover.
Ubehandlet kjerneved
Noen typer tre er så tette og kompakte at de ikke trenger behandling mot fukt. Dette er tresorter som vokser sakte eller man velger mer vanlige norske tresorter (furu og eik) og bruker den hardeste del av treet, kjerneveden. I Norge har lerk fra Sibir hatt suksess som naturlig impregnerte terrassebord. Noe mer miljøvennlig enn dette skal man lete en stund etter. I tillegg får slike planker et flott rustikk og naturlig utseende.
SB