Skal du velge maling eller beis på ytterveggen?

Malingellerbeis540 min 1

Vi har sett nærmere på fordelene og bakdelene med bruk av beis og maling på ytterveggene. Har du muligheten til å velge mellom beis eller maling er det en del faktorer du bør ta med vurderingen for å gjøre det beste valget.

I denne artikkelen kan du lese mer om:

  • Hva beskytter treverket best, olje eller beis?
  • Fordelene med akrylmaling framfor oljemaling
  • Forskjellen mellom oljebeis og oljedekkbeis
  • Hvorfor er det viktig med skikkelig grunning?

Har du allerede malt huset blir du nødt til å fortsette med maling, har du allerede beis på ytterveggene er det en mulighet til å gå over til maling. Har du nytt panel på boligen står du fritt til å velge.

Det er stor forskjell mellom maling og beis, både estetisk og i selve behandlingen av treverket. Beisen trekker seg inn i trepanelet og i tillegg til å gi farge til veggen forsterker beis strukturen i treet, treet kommer mer til sin rett og blir mer synlig.

Maling legges som en hinne på trepanelet og dekker 100%. Trestrukturen blir bort borte og treverket ligger godt beskyttet under malingen.

Maling beskytter best og varer lengst

Maling av riktig kvalitet beskytter trepanelet på en bedre måte enn beis. Spørsmålet blir om du skal velge oljemaling eller akrylmaling. Når man leser ulike tester av utendørsmaling er det ingen tvil om at mange fagfolk anbefaler akrylmaling.

Akrylmaling er en mer fleksibel maling som ikke tørker og sprekker slik oljemaling gjerne gjør etter noen år. I tillegg er det rent estetiske fordeler, fargen forandres mindre i årenes løp og malingen ser friskere ut, den mister ikke glansen.

I tillegg tørker akrylmaling veldig raskt, du kan male strøk nummer to etter bare ett par-tre timer, en fordel om du ikke vil vente på finværet. I tillegg kommer miljøaspektet, malingen er vannbasert og mer miljøvennlig.

Oljemaling fortsatt populært

Malingellerbeis300 minOljemaling kommer til sin rett i hardt og krevende klima med mye regn og svingninger i temperaturen. Produsenter som Jotun har lagt ned mye arbeid i forskning og produktutvikling og kommet med produkter som Drygolin som regnes for å være en av de meste hardføre oljemalingene for utendørs bruk.

Oljemaling har også blitt mer miljøvennlig med årene og kan ikke sammenlignes med de produktene som ble solgt for 20-30 år siden.

Les mer om ulike typer maling.

Hvilke er fordelene med beis?

Mange velger beis først og fremst av estetiske grunner. Liker du det naturlige uttrykket i trepanel vil beis kunne forsterke dette. For mange er det helt uaktuelt å gå over til maling.

Oljebeis er mest brukt

Det finnes to typer oljebeis, ordinær type og oljedekkbeis. Den ordinære oljebeisen har alle egenskapene som gjør beis til et produkt mange foretrekker. Oljedekkbeisen er en mer dekkene og ligger i praksis mellom maling og beis.

Oljebeis er transparent og enkel å håndtere, du har mer kontroll med påføringen og det er enkelt å få et jevnt og fint resultat. Oljedekkbeisen er mer dekkende og du kan ikke legge på mange strøk før du mister synligheten av trestrukturen. Dette stiller også krav til at du påfører beisen med forsiktighet slik at resultatet blir jevnt.

Oljedekkbeisen har en lengre varighet enn den ordinære typen oljebeis, 8-9 år mot 4-5 år. Dette avhenger av også mye av de klimatiske forholdene der bygningen står. Mye nedbør, vind og sol sliter på både maling og beis.

Hva med vanntynnet beis?

Tradisjonelt har dette vært en beis som har hatt noe svakere egenskaper i forhold til oljebeis når det gjelder holdbarhet og behov for overbeising. Men det har vært rivende utvikling og dagens vanntynnede beis skal i følge fagfolk ha minst like gode egenskaper og varighet som vanlig oljebeis. I tillegg kommer miljøaspektet, beis uten olje er mer miljøvennlig.

Husk grunningen før du begynner

Har du veggpanel som ikke er behandlet må du gjør en grundig jobb med å behandle treverket før du legger på beis eller maling. Spesielt gjelder dette enden på plankene. Gjør du en dårlig jobb her vil du risikere å få fuktskader i veggen uansett hvor flott og dyr maling eller beis du kjøper.

For grunningen er det forskjell på om du skal legge på beis eller maling. Når du kjøper malingen eller beisen vil produsenten anbefale hvordan grunning du skal bruke. Spør om dette hos forhandleren eller studer produsentenes nettsider.

Skraping av maling

Skal du påføre et nytt strøk maling må du være nøye med forarbeidet. Først skal du vaske husveggene grundig. Få med alle krinkelkroker. Det er viktig at veggene er helt rene før du begynner å skrape, slik unngår du at rester av sopp og andre skadelige stoffer kommer inn i treverket. Maler du over rester av sopp risikerer du på sikt en unødvendig skade i treverket.

SB

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *