Gipsplater – tips og kjøpeguide

Bygnisplater gipsplate hb min

Det er ikke mange bygninger i Norge hvor det ikke er benyttet gipsplate. Unike egenskaper og lav pris gjør gipsplatene attraktive som byggemateriale både utvendig og innvendig.

Hva er en gipsplate?

Som navnet sier er dette en plate laget av gips. Platens kjerne består av gips, på over- og undersiden er det et lag med kraftig kartong. Gipsen tilsettes ulike stoffer avhengig av hva den skal brukes til, det samme gjør kartongen. Du må derfor forsikre deg om at platene du kjøper er tilpasset det du skal bruke de til.

Fordelene med gipsplater

Bygningsplater gipsplate 300t min

Gipsplater får du i mange tykkelser og varianter, avhengig av hva du skal bruke de til.

En av de største fordelene med gips er at de ikke reagerer på endringer i luftfuktigheten. Dermed vil platene ikke endre størrelse og du unngår dannelse av sprekker og spenninger i konstruksjonen. Dette er viktig når platene skal dekkes med maling, tapet/strie eller belegges med flis.

I tillegg er gipsplater enkle å jobbe med. De er lette å kappe i og kan formes på en enkel måte med enkle redskaper. Du kan faktisk gjennomfukte platene, forme de som en bue, og når de tørker vil de ha buet form.

Gipsplatene inneholder ikke miljøfarlige stoffer som for eksempel lim. Gips er et naturprodukt og platene er derfor attraktive også i et miljøperspektiv.

Flere typer gipsplater

Gipsplater finnes i mange størrelser. Tykkelsen er som regel i intervallet 0,5 til 1,5 cm. Vanlig bredde ligger på 90 til 120 cm og lengden helt opp til 3,6 meter.

I tillegg til den enkle typen gipsplate finnes det typer som er laget for å tåle brann og for bruk i våtrom. For å gjøre platene vannbestandige inneholder gipsen voks og pappen på utsiden er tilsatt stoffer som holder vannet ute. Slike plater kan kun brukes utendørs eller i selve bygningskonstruksjonen fordi behandlingen av pappen gir dårlig feste for maling og lim.

Skal du sparkle platene velger du en variant hvor kantene er forsenket slik at du unngår synlige kanter under sparklet, dette sparer deg for utrolig mye jobb.

Har du ønske om å redusere støy i et rom og bli kvitt romklang finnes det gipsplater med hull som fanger lyden. Det finnes flere størrelser på hullene for ulike egenskaper.

En annen variant er fibergips. Dette er gipsplater med ekstra styrke. Gipsen er tilsatt papirfibre som stiver opp og gir betydelig bedre styrke.

Hvor kan gipsplater anvendes?

Gipsplater kan anvendes både innendørs og utendørs. Det er svært vanlig å bruke som skillevegger mellom rom eller mellom boligenheter som tomannsbolig og rekkehus på grunn av gode egenskaper i forhold til brann og lydisolering.

Våtrom er et annet bruksområde. Platene egner seg godt som underlag under fliser. Det er viktig å bruke en type plate som tåler fukt, det gjør ikke de enkle gipsplatene.

Fibergips har en styrke som gjør det mulig å bruke som gulvplate under fliser eller annet belegg. Dette bidrar også til reduksjon av støy mellom etasjer.

Du kan også montere gipsplater i taket, for eksempel i forbindelse med reduksjon av takhøyden.

Tips til montering

Det er vanlig å feste gipsplater med gipsskruer. Disse har et hode som er formet slik at det ikke går hull på papplaget når skruen skrues helt inn. Skruen skal ikke skrues helt inn i gipsplaten, den skal ha støtte i pappen for optimal styrke. Gipsplater vil aldri bli utsatt for belastning i ulike retninger.

Skal du sette to plater sammen må skruene på den ytterste platen være lang nok til å gå gjennom begge platene, du kan ikke feste en gipsplate i en annen.

Unngå rust

Gips påvirker stålet slik at det ruster. Derfor må du bruke skruer som er laget for bruk i gips.

SB

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *