Liten leilighet? Slik utnytter du plassen maksimalt

Bvt liteplass utnyttplassen540 min

Har du liten plass hjemme finnes det mange triks og metoder for å løse plassbehovet. Dette er et aktuelt tema for stadig flere, særlig i byene hvor det bygges mange små leiligheter. I tillegg til praktiske løsninger for å utnytte den plass man har til rådighet bedre finnes det også grep du kan ta for å skape en større romfølelse.

Her er noen tips:

Utnytt høyden

Det er ingen grunn til at skap skal ha en høyde på 2 meter når takhøyden som regel ligger på 2,4 meter. Du kan enten kjøpe skap som når helt opp til taket, det er det smarteste, eller du kan utnytte toppen av skapet med hyller eller kurv (det er ikke så enkelt). Blir det veldig høyt kjøper du deg en kul stige.

Ikke kjøp store eller for mange møbler

Det er stor forskjell på hvor mye plass et møbel tar. En type sofa kan gjøre krav på betydelig mer plass enn en annen modell. Det er også smart å anskaffe enkle og lette møbler som kan enkelt kan flyttes i leiligheten og kunne tas frem og tilbake etter behov. Skal barna drive med en plasskrevende lek er det flott å raskt kunne frigjøre plass til dette ved å flytte unna møbler.

Bruk møblene som lagringsplass

Bvt liteplass utnyttplassen300 min

Dette er veldig smart. Under sengen er masse plass du kan utnytte. Det samme gjelder stoler og en del andre møbler. Det er viktig at du velger en løsning som gir enkel tilgang til det som er lagret seng/stol. Skuffer på hjul er lette å trekke fram. Vær også oppmerksom på at det samles mye støv under møbler, for eksempel under en stor dobbeltseng. Fyller du opp med skuffer og lagringsløsninger blir det også vanskeligere å støvsuge og holde rent.

Under sofabordet er det også mye plass du kan utnytte. Se også etter sofabord med smart innredning.

Fleksible møbler

Bord og stoler som kan klappes sammen er veldig praktisk. Kanskje bordet kan festes på veggen å slås opp når det ikke er i bruk?

Finn smarte skapløsninger

På markedet finnes det mange smarte skap- og innredningsløsninger laget for den som har lite plass. Disse hjelper deg å utnytte plassen på en kreativ måte. IKEA har flere slike løsninger.

Sørg for riktig belysning

Rommet skal være skikkelig opplyst, ingen mørke kroker. Vinduene skal være den primære lyskilden og ikke fyll opp vinduskarmen med blomsterpotter og gjenstander som stenger lyset ute. Gardinene skal kunne trekkes helt til siden. Et triks er å lyse opp veggen med en spotlight som gir et mykt og jevnt lys.

Utnytt veggene

Det finnes mange smarte skap som ikke er så dype og som derfor egner seg til å henge opp på veggen. Litt her og litt der og plutselig har du funnet plass til mye. Et speil kan for eksempel være fronten på et skap. Bak døren kan du henge klesknagger.

Fjern dører

Dører kan ofte være i veien i små leiligheter. Ofte har de heller ingen praktisk funksjon. Fjern slike dører.

Skap en større romfølelse

Trikset er å bruke lyse farger og samme farge i ulike nyanser. Dette gjør at rommet og leiligheten virker større. Det samme gjør bruk av speil. Dette er viktig, definisjonen på lite plass har også et psykologisk element i seg.

Gulvet kan gjerne vær litt mørkere enn veggene. Taket skal males i hvit.

Hold orden

Er det noe som gir en følelse av at et rom er lite er det rot og uorden samt at rommet er fylt opp av masse gjenstander som gjerne også henger over alt.

SB

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *