De fire viktigste isolasjonsmaterialene for bygninger

Diverse isolerimg hb min

Diverse isolerimg 300t minIsolering av gulv, tak og vegger i bygninger i Norge skjer med glassull, steinull, cellulose og skumplast.

Glassull – mest brukt

Glassull er laget av sand og glass. Sandtypene som brukes er feltspat, kvarts og dolomitt. I tillegg tilsettes ulike mengder glass, som regel resirkulert. Glass kan utgjøre over halvparten av materialmengden.

Framstillingen skjer ved at sand og glass smeltes sammen. Deretter blåses massen ut gjennom en dyse. Dette omdanner massen til fiber som komprimeres. Densiteten varierer i forhold til hva glassullen skal brukes til. Glassull har som isolasjonsmateriale mange bruksområder og produseres både som plater og som løs ull.

De viktigste fordelene med glassull er stor styrke, stor fleksibilitet og er lett å jobbe med.

Steinull

Diverse isolering steinullplate glava 247 min

Steinullplate fra glava. Foto: glava

Produksjonen av steinull er lik den for glassull. Sanden som brukes er diabas. Sanden tilsettes ulike stoffer for å oppnå egenskaper som lydisolering og evne til å tåle fukt. Alt smeltes til en masse som igjen blir blåst ut gjennom en dyse. Massen blir omdannet til sterke fiber. Massen med fiber inneholder luftlommer som i sum har isolerende egenskaper. Mengden luft er på 80 til 90 %.

Fordelene med steinull som isolasjonsmateriale er stor styrke, det drar ikke til seg vann og fukt og  egner seg i tillegg som brannisolering fordi det tåler svært høye temperaturer uten å deformeres. I tillegg har steinull lydisolerende egenskaper. I Norge er Glava en ledende produsent av steinull isolasjon.

Celluloseisolasjon

Denne typen isolasjon består av cellulosefiber som er laget av returpapir og/eller masse av trefiber.

Papir og trevirke blir malt opp og tilsettes forskjellige stoffer som gir unike egenskaper. Celluloseisolasjon får du både som plater og som løs ull. En unik fordel er at løsullen kan sprøytes inn i veggen som etterisolering. Et hus med lite isolasjonsmateriale kan dermed få fylt opp veggene med isolasjon på en enkel måte. Det lages hull i panelet.

En fordel med celluloseisolasjon er at materialet har gode lufttransporterende egenskaper og holder derfor veggene tørre innvendig. Du unngår dermed fuktskader. Dette er spesielt relevant for eldre bygninger.

Skumplast – isopor – polystyren

Skumplast produseres av olje og består av små celler av plast som inneholder luft. Selv om luften utgjør over 90 % av platen oppnår man stor styrke og isolering. Det finnes flere typer skumplast, en av de vanligste er isopor. I tillegg finnes det flere varianter av hver type i forhold til isolasjonsevne og styrke.

SB

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *