Peis og vedovn – Tips og kjøpeguide
Har du planer om å kjøpe nye peis eller vedovn må du tenke gjennom en del viktige ting slik at du får en trygg og sikker løsning i tillegg til det fantastiske «møbel» en peisovn eller vedovn er.
Moderne vedbaserte ovner er såkalt rentbrennende og forurenser betydelig mindre enn eldre modeller. Rentbrennende betyr at all veden brennes opp, noe som betyr både mindre utslipp og lavere forbruk av ved. Det kan derfor være smart å vurdere å skifte ut gamle peiser og ovner.
Er hovedmålet kos eller varme?
Dette er det første spørsmålet du må stille deg. Velger du en type som avgir mye varme vil du i en godt isolert bolig risikere at det rett og slett blir for varmt, da har du ikke mye glede av peisen eller ovnen. En måte å redusere effekten på er å tilføre mindre luft/trekk, da brenner det svakere. Problemet som kan oppstå om du gjør dette er dannelse av sot i pipen, noe som igjen kan medføre skader.
Peis/ovnens varmeeffekt er derfor viktig. Den må stemme overens med boligen og bruken av ildstedet.
Tåler gulvet vekten?
Dette er viktig. Vekten på peisovner og vedovner varierer veldig i forhold til teknologi, byggemåte og størrelse. De tyngste modellene er tunge og krever et gulv som tåler stor vekt. De ordinære og lettere modellene har en relativt lav vekt og byr ikke vektmessig på noe problem.
Hvor mye vekt gulvet ditt tåler er ikke alltid så lett å vite, spesielt om boligen er eldre. Er du i tvil kan du få en fagvurdering av dette. Hør med butikken hvor du kjøper ovnen, de kan hjelpe deg videre.
Plasseringen i rommet
Du har tre muligheter, frittstående, i hjørne eller på flat vegg. Her er det stort utvalg av alle typer. En peis må naturligvis stå i en krok eller langs en vegg. Peis får du både som byggesett i elementer og som ferdige rammer.
Det er også mulig med utepeis.
Brannsikkerhet i pipe og vegg
Før du starter prosjektet må du få klarhet i hvilke dimensjoner brannmuren har, tåler den varmen fra den den type ovn eller peis du vurderer? I tillegg må pipen ha stor nok kapasitet. Du må måle både pipe og brannmur og presentere dette i butikken. Der får du en vurdering av hvilke begrensninger og muligheter du har å forholde deg til. Har du ikke pipe finnes det mange smarte løsninger som er relativt greie å bygge inn i boligen, pipe i stål er et eksempel.
Må du søke om tillatelse?
Dette varierer fra kommune til kommune. Sjekk derfor før du setter i gang. Forhandleren og/eller en fagmann kan også gi deg den nødvendige informasjonen.
Enkelte kommuner tillater at du monterer ildstedet selv, andre ikke. Uansett vil et ildsted være gjenstand for kontroll fra blant annet brannvesenet. Du må også sørge for å registrere ildstedet hos kommunen slik at du kommer inn i rutinene for feiing osv.
Har du ikke mulighet til å montere peis i boligen er det mulig med elektriske peiser, ikke 100% det samme men allikevel med muligheter for kos.
SB