Sentralstøvsuger – Tips og kjøpeguide

Ventilasjon sentralstovs hb min

Ventilasjon sentralstovs 300t minFordelene med sentralstøvsuger er mange. Du slipper å slepe støvsugeren etter deg, du unngår luftstrømmen av finstøv fra støvsugeren og du får et bedre inneklima. Vi kommer tilbake til fordelene, men først, hva er en sentralstøvsuger?

En sentralstøvsuger er et konsept i tre deler

Hoveddelen er en kraftig støvsuger som er plassert ute av syne, gjerne i kjelleren. Fra denne støvsugeren går det rør ut til et antall kontaktpunkter som dekker hele eller deler av boligen. Rørene er i plast og ligger i hovedsak inne i vegger og gulv.

Hvert rør har en åpning inn til et rom, dette kalles sugepunkt. I dette kobler du til en slange (sugeslangen) som du bruker til å suge opp støv og annet, på samme måte som med en ordinær støvsuger. Det finnes ulike lengder på sugeslanger, men rundt 10 meter er vanlig. Noen slanger leveres med en av og på knapp.

Støvsugeren er med andre ord sentralen i et sugesystem, derav også navnet sentralstøvsuger.

På nye boliger er rørene integrert i boligen på en optimal måte. Skal du ettermontere sentralstøvsuger blir utfordringen å få plass til rørene i vegger og gulv. I enkelte boliger er dette vanskelig, i andre lett. Skal du i gang med en rehabilitering kan det være en idè å legge en sentralstøvsugerløsning inn i prosjektet.

Støvet samles i en pose i støvsugeren som tømmes ved behov. Størrelsen på posen varierer i forhold til størrelsen på støvsugeren, men poser på over 20 liter er ikke uvanlig. Da tømmer du ikke denne ofte.

Hvordan er økonomien i en sentralstøvsuger?

Ventilasjon sentralstovs 300 min

Vanlige støvsugere kan være tunge å dra med seg rundt i boligen, med sentralstøvsuger gjør du jobben lettere.

Sett i et langsiktig perspektiv er ikke dette en kostbar løsning. Kjøper du en modell av et kvalitetsmerke og med et serviceopplegg i Norge har du full kontroll på kostnadene. Du kan skifte deler av systemet etter behov. Den delen som ofte slites raskest er sugeslangen og den er enkel å skifte.

Har du tenkt å selge boligen vil du få tilbake investeringen, boligkjøpere liker sentralstøvsugere.

Enkel og grei i bruk

Det er veldig enkelt å støvsuge med sentralstøvsuger. Du bare henter slangen (denne er lett å håndtere) og plugger den i veggen. Sugekraften er selvfølgelig i forhold til støvsugerens styrke og hvordan denne er dimensjonert i forhold til lengden på og antall rør, men med et normalt opplegg har du kraftig sugekapasitet over hele boligen.

Bedre inneluft

Ett velkjent problem med en ordinær støvsuger er det fine støvet som spres gjennom luften fra støvsugeren. Ikke alle støvpartiklene blir fanget opp når du støvsuger. Dette slipper du med en sentralstøvsuger. Her går all luften ut av rommene og ned i den sentrale sugerdelen. Undersøkelser viser at dette ar stor betydning for inneklimaet. I tillegg slipper du også lukten som ofte kommer fra støvsugere.

Kjente produsenter av sentralstøvsuger på det norske markedet er Flexit, Foma, Beam og Villavent.

SB

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *