Takstein – Tips og kjøpeguide

Tak takstein hb min

Tak takstein 300t minTakstein er for de fleste privatboliger den optimale løsningen. For det første er takstein et flott element som gir noe ekstra til boligen. Du har mange typer, farger og overflater å velge i og bruker du litt tid på å finne den optimale taksteinen kommer du for all fremtid til å smile litt inni deg hver gang du ser boligen. I tillegg er takstein både støydempende og trenger minimalt med vedlikehold. Det er også raskt gjort å legge takstein.

Tåler taket takstein?

Alle nyere godkjente boliger tåler takstein. Det samme gjelder stort sett også for eldre boliger. Har du et gammelt hus bør du uansett for sikkerhetsskyld få avklart om taket er sterkt nok. Det er viktig å gjøre grundig arbeid og legge et solid rammeverk og undertak for godt feste.

Takstein krever også en viss vinkel på taket. Er taket for flatt vil ikke taksteinene lede bort vannet tilstrekkelig.

Undertaket er viktig

Tak takstein 300 min

Takstein er vakkert, tett og varer lenge.

Legger du takstein betyr ikke det automatisk at taket er tett. Avhengig av hvor skrått taket er vil det meste av nedbøren renne ned. Det vil allikevel være en risiko for at vann trenger inn gjennom små sprekker og åpninger. Kraftig vind vil for eksempel kunne presse vannet inn.

En viktig del av takkonstruksjonen er derfor undertaket. Et undertak skal være vanntett og fange opp og lede ut alt vann som kommer gjennom det øverste taktekket.

Enkelt vedlikehold

Moderne taksteiner er lette å vedlikeholde og holder seg stort sett rene ved hjelp av nedbøren, spesielt om du bor i strøk med mye nedbør. Skulle en takstein bli ødelagt er det enkelt å bytte ut denne (noe som også er svært viktig å få utført raskt i forhold til fukt osv). Det er så enkelt som å løfte litt på den steinen som ligger oppå den ødelagte, trekk ut og fjern denne og skyv inn en ny.

Taksteiner av god kvalitet varer i flere tiår.

Skal du velge glatt eller ru overflate?

Glatte taksteiner har fordelen at skitt og lort ikke fester seg. Ligger taket inntil større trær (løvtrær) vil du kunne får en utfordring med mosedannelse. Den utfordringen blir mindre om taksteinen er glatt.

Takstein produseres enten i betong eller i tegl.

Takstein i betong

Betongen som brukes i takstein har en enorm styrke og varer «evig». Har taket en vinkel på under 21 grader anbefales det å velge betong fremfor tegl. Taket skal ha en vinkel på minimum 15 grader. Du har mange typer å velge i når det gjelder farge og overflate. Fargen må matche huset. Skal du velge glatt overflate eller ikke blir en smakssak. En glatt overflate er fordel i forhold til å få snøen bort fra taket, spesielt om taket ikke har en bratt vinkel. På den annen side vil en grov overflate holde snøen fastere på taket og det er mindre sjans for snøras. Grov overflate fungerer på sett og vis som en snøfanger. Takstein i betong har en vekt pr. kvadratmeter på 40-50 kilo.

Takstein i tegl – teglstein

Takstein i tegl er enda sterkere enn tilsvarende i betong. Tegl er laget av brent leire og derfor et naturlig produkt. Prisen er litt høyere, men tenker du langsiktig er dette en god investering.

Overflaten er enten glasert eller uglasert. Glaseringen gjør steinen sterkere. Hva du skal velge blir også et spørsmål om hva som passer til huset.

Teglstein er også støydempende, krever lite vedlikehold, er sterkt (du kan gå på taket uten å risikere skader) og holder seg pent i titalls år, blant annet fordi teglsteinen er farget helt igjennom.

Taket må ha en vinkel på minimum 22 grader for at du skal kunne bruke teglstein.

Hvilken design og type stein du skal velge avhenger av bygningen. Ta en titt på produsentens nettsider (for eksempel Zanda og Benders), der finner du inspirasjon og idèer.

SB

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *